Meny Stäng

KARIN LI

Höga, blånande berg höjer sig över Ljusnans glittrande vatten som tar sin väg genom bygden. I det varma solskenet på Stenegård möter vi Karin Li, ädelsmed, som gör unika och stilrena smycken i guld och silver. Hennes historia som smed tar sin början i 80-talets Järvsö.

     ”Allt började när jag var 15 år och fick vara praktikant några dagar hos smeden Silver-Nisse på Stenegård”, berättar Karin. ”Jag var välkommen tillbaka och jobbade sedan där under sommaren. Efter det tillbringade jag all ledig tid där.”

     Det som var speciellt med att vara hos Silver-Nisse, var att hon fick börja göra smycken direkt. Hälsingehambon hade sina glansdagar; Nisses smedja tillverkade stora volymer av tunna, smidda silverringar och gjorde många smycken till de traditionella folkdräkterna.

     Efter gymnasiet jobbade Karin i ett år hos Nisse, sedan puffade han ut henne ur komfortzonen vänligt men bestämt. Hon borde provjobba i Stockholm hos någon av hans många namnkunniga kontakter, tyckte han. 

     Så blev det. Karin fick möjlighet att arbeta på heltid för flera av de största namnen i branschen, bland andra Rey Urban, Smide och Form, WA Bolin. ”Jag har blivit drillad av massor med fantastiska smeder genom åren”, säger hon ödmjukt.

Ädla metaller, pärlor och stenar

I verkstaden skapar hon smycken och andra föremål i både silver och guld. Om hon ska välja ett favoritmaterial blir det silver, ”för att det är så tillåtande och följsamt, man kan prova sig fram. Och lystern är så vacker.” Pärlor och stenar finns ofta med i de smycken hon tillverkar.

All metall i Karins verkstad är återvunnen, man jobbar så i branschen sedan långt tillbaka. Alla rester från smidet samlas ihop och skickas iväg för rening. Det blir sedan ny råvara, i ett aldrig upphörande kretslopp. Det är en fascinerande tanke att den nya vigselringen delvis kan innehålla guld från 1400-talets inkarike.  

Både hon och hennes man är uppvuxna i Järvsö, för dem kändes det helt naturligt att flytta tillbaka och sluta cirkeln.

2014 startade hon sin egen verksamhet, och idag har hon sin verkstad i Hälsingeprägels lokaler på Stenegård. Sedan några år är det nu Karin som driver butiken och där kan kunderna, bland mycket annat, köpa hennes handgjorda smycken och föremål. 

Vad är det med smidet som tilltalar dig mest?”Tillfredsställelsen i att gå från ingenting till resultat på en gång. På några timmar har man skapat något fint. Men även de mer tidskrävande arbetena, till exempel vigselringar med infattade stenar eller personliga smycken och föremål, är otroligt givande. Kunden får mycket planerings- och betänketid, det ger bra energi till oss båda”, säger Karin Li med ett stort leende.